El Discòbol

El Discòbol va ser realitzat pel famós escultor i bronzista grec Mirón de Eleutera, més conegut com a Mirón.

És una escultura de ple volum que la podem datar al voltant de l’any 455 aC, en una època de transició entre l’estil sever i el primer classicisme grec. Com passa amb moltes obres de l’estatuària grega en realitat no conservem l’original, que segurament va ser realitzat en bronze, sinó que es tracta d’una còpia romana en marbre realitzada a partir de l’original grec avui perdut.

L’escultura representa un jove nu amb cos d’atleta que es disposa a llançar un disc. Mirón va representar a múltiples atletes que plasmaven l’ideal de bellesa clàssic, entre les seves obres d’atletes podem esmentar el retrat de Timanthes de Cleo o El Likenes d’Esparta, però sens dubte aquesta és la seva obra més coneguda.

Coneixent la seva trajectòria artística és possible que aquesta obra plasmés un atleta conegut en l’època encara que alguns historiadors han relacionat l’obra amb el mite de Jacint amant d’Apol·lo. El déu del sol hauria matat accidentalment al jove Jacint amb un disc i de la sang del seu jove amant hauria brollat ​​la flor que porta el seu nom.

L’estudi anatòmic de l’obra posa en relleu la perícia de l’escultor grec. Malgrat tot Mirón aconsegueix captar de manera sublim el moviment en acte, sembla com si el disc del jove atleta anés a sortir disparat d’un moment a l’altre. La composició escultòrica es realitza a través d’elements geomètrics: triangles i arcs de circumferència.