El Colosseu

El Coliseu o Colosseu (en llatí Colosseum, en italià Colosseo) és un amfiteatre de Roma que es va construir al segle I. Està situat just a l’est del Fòrum Romà, i va ser el més gran dels que es van construir a l’Imperi Romà. Conegut originalment com Amfiteatre Flavi (Amphitheatrum Flavium), va passar a ser anomenat Colosseum perquè al seu costat hi havia una gran estàtua, el Colós de Neró, un monument dedicat a l’emperador Neró que posteriorment va patir transformacions i va arribar a desaparèixer.

L’amfiteatre té forma el·líptica i unes impactants dimensions: 188 metres en el seu costat major i 155 en el menor. A l’exterior es poden contemplar quatre pisos, estant els tres primers formats per arcs de mig punt decorats amb pilars de diferents ordres: dòric, jònic i corinti, depenent del pis en el qual ens trobem. El quart és un tancament que atorga major monumentalitat a la construcció.

A les grades podien seure fins a 50.000 espectadors. Els dies d’intensa calor un gran tendal cobria l’amfiteatre per donar ombra als assistents a l’espectacle. Sota la sorra es trobaven les dependències dedicades a gàbies per a les feres, armeria, sala de màquines, etc. L’any 523 es va produir l’últim espectacle de gladiadors i feres al Coliseu.