Diego Velázquez

Mestre sense parell de l’art pictòric, el sevillà Diego Velázquez va adornar el seu caràcter amb una discreció, reserva i serenitat tal que, si bé molt es pot dir i s’ha dit sobre la seva obra, poc se sap i probablement mai se sabrà més sobre la seva psicologia. Jove disciplinat i conscienciós, ell no sabía 
què seria el pintor més gran del barroc espanyol i, sens dubte, un dels més grans artistes del món en qualsevol edat.
El quadre Las Meninas, va ser pintat l’any 1656 i retrata la infanta Margarida, filla del rei Felip IV, al taller de pintor situat al Palau Reial Alcàsser de Madrid. Actualment es troba al Museu del Prado a Madrid, Espanya.
Fet gairebé insòlit en la pintura espanyola, Diego Velázquez va pintar un quadre que representava una dona nua: La Venus del mirall (també conegut com Venus i Cupido). Aquest és un tema poc freqüent en la pintura espanyola, tot i que en les col·leccions de la monarquia eren habituals les representacions mitològiques amb el cos femení nu com a protagonista. El quadre ens mostra una dona nua vista d’esquena, la deessa Venus, delicadament estesa sobre un llençol fosc, el rostre de la qual es reflecteix en el mirall sostingut per un amoret, el seu fill Cupido.